Az Alapítvány > Könyvek, szakmai anyagok

Fontosnak tartjuk, hogy az általunk kipróbált módszerek, kiérlelt, jól működő programok, a kutatásaink, felméréseink, tapasztalataink eredményei mások számára is hasznosíthatóak legyenek. Ezért gondozásunkban már több drogprevencióval, rehabilitációval és reszocializációval kapcsolatos könyv, kiadvány jelent meg. Prevenciós programjaink során országszerte több ezer drogtesztet készítettünk és értékeltünk. Végeztünk egy mentálhigiénés összehasonlító vizsgálatot és felmérést Kőbánya egyik leghátrányosabb lakótelepén, egyik PHARE-projektünk keretében.

A kábítószer-fogyasztással, a terápiás módszerekkel és hatékony alkalmazásukkal foglalkozó könyvek, kiadványok, módszertani anyagok szerzője Bereczki Sándor.

Kiadott könyvek, szakmai módszertani anyagok, publikációk:

Bereczki Sándor: Önismeret - Nem csak szenvedélybetegeknek... (2010)

ÖnismeretLehet, hogy még nem tette fel a kérdést: ki is valójában? Vagy nem gondolt arra milyen szeretne lenni? Szerintem ilyen felnott ember nincs. A válasz, hogy miért kell megismernie önmagát az embernek ahhoz, hogy képes legyen közelebb jutni én-ideáljához, megtalálható Bereczki Sándornak ebben a könyvében. Önmagát megismerni, nevelni, változtatni nem csak a szenvedélybetegeknek kell. Ezért szól ez a könyv mindenkinek.

Bereczki Sándor: A játékszenvedély (2008)

A jatékszenvedélyNagy teret nyert hazánkban a hazárdjáték, melynek lényege, hogy a játékos nem szórakozásból, hanem a nagy nyeremény reményében tesz kockára egy bizonyos összeget. A hazárdjáték vagy a szerencsejáték probléma végzetes formája a kóros játékszenvedély.

A szerencsejáték térhódítása

Las Vegasban és vonzáskörében 2 millió a regisztrált szerencsejáték-szenvedélyesek száma. Hazánkban is egyre nagyobb teret hódított a szerencsejáték az utóbbi években. A felnőttek hozzávetőlegesen 1-3%-át érinti, de gyakran esnek serdülők is áldozatul főként a játékgépezésnek. A férfiak nőkhöz viszonyított aránya általában 5:1. Úgy látszik, hogy a játékszenvedély elsősorban a férfiak betegsége.

Bővebben...

Dr. Zolnay Júlia: Addikt zavarok és kezelésük háziorvosi szemmel

Mi teszi indokolttá, hogy háziorvosként is komolyan foglalkozzunk az addiktológiai betegek megismerésével?

Háziorvosként betegeim életét hosszú éveken át nyomon tudom követni, felkeresnek betegek testi betegségeikkel, ugyanakkor családi, lelki konfliktusaikkal is. Pontosan a család egy-egy tagjánál megjelenő élethelyzeti konfliktusokra, válságokra kell odafigyelni. Ezekben a helyzetekben van a háziorvosoknak, orvosoknak nagy szerepük, hisz itt tudunk beavatkozni, segíteni, egy nagyobb bajt elkerülni. Ilyenkor az emberek sérülékenyebbek, könnyen próbálkozóvá válnak. A függőségi állapot általában többszöri alkalmi droghasználatnál alakul ki, de mire az illető észreveszi, hogy baj van, már nem tud szabadulni. A szerfogyasztás nyújtotta kezdeti javulás után még nehezebb helyzetbe kerül. Sok fiatal a szülői otthon bensőségének hiányát próbálja pótolni például a kábítószerrel.

Bővebben...

Az Emberbarát Alapítvány komplex reszocializációs programja a kutatás tükrében (2008)

Komplex programEz a kiadvány egy olyan eredményes munkával ismerteti meg az olvasót, amelyet az első, és máig egyetlen olyan civil szervezet végez, amely a szenvedélybetegek - terápiás közösségében történő - komplex (egészségügyi, szociális, foglalkoztatási) rehabilitációját, re-szocializációját egy intézményen belül valósítja meg Magyarországon.

Bereczki Sándor: Segítség, segítünk (2002)

 Segítség, segítünkAz Emberbarát Alapítvány Alkohol és Drogrehabilitációs Intézete az alkohol- és drogmentesség kialakításában, illetve megőrzésében nyújt segítséget a klienseknek. Tapasztalataink alapján állítjuk, hogy ha a rehabilitációt (egészségügyi, pszichés, spirituális, erkölcsi felépülést) nem követi a reszocializáció (a társadalomba való visszailleszkedés), akkor a kliens nem marad tartósan talpon, nem lesz társadalomképes.

Bereczki Sándor: A tudatos önépítkezés fokozatai (2002)

A tudatos önépítkezés alapjaiBereczki Sándor új könyvében arról az oldalról világítja meg a problémát, mit tegyen a szenvedélybeteg saját felépülése érdekében. Hogyan nézzen szembe leromlott állapotával, hogy ne a kétségbeesés és a depresszió mocsarába essen, hanem megtalálja a felfelé vezető utat.

Bereczki Sándor: Délibáb (2000) - Van kivezető út a szenvedélybetegségből!

DélibábA szerző új könyvében a szenvedélybetegség több vetületét láttatja velünk, orvosi, családi és rehabilitációs szempontból egyaránt.
Ha ilyen nyilvánvaló a következmény, mégis miért olyan nehéz ellenállni a pótszereknek?
E kiadvány tartalmazza a Drog ABC című fejezetet is.

Bereczki Sándor: Győztes vagy Vesztes? (1998)

Győztes vagy vesztes?Bereczki Sándor, az Alapítvány elnöke, az Alkohol és Drogrehabilitációs Intézet igazgatója, ma már szaktekintély, aki több mint négy évtizedes munkássága során igen jelentős tapasztalatokra tett szert a gyermek- és ifjúságvédelem, a prevenció és a szenvedélybetegek rehabilitációja terén.
A kötet az egyre inkább terjedő drogprobléma számos oldalára világít rá, és igyekszik útmutatást is ajánlani e nehéz kérdésekre.

Emberbarát Alapítvány | 2009