A függőségről

Függőséget kialakíthatnak drogok, kémiai szerek, de ide tartozik a viselkedési függőség is. A kábítószerezésen, az alkoholizmuson és dohányzáson kívül beteges méreteket ölthet a játékszenvedély, a számítógépes, internetes és videó-függőség, a szex-addikció, a kleptománia, a vásárlási kényszer stb. A függő kényszeresen és ismételten kielégíti szenvedélyét, függetlenül attól, hogy mennyire árt magának és környezetének.

Jellemzője az azonos hatás eléréshez a függőnek folyamatosan emelnie kell a drog vagy alkohol adagját, vagy a kóros viselkedéssel eltöltött időt (a tolerancia kialakulása). Ha nem, elvonási tünetek jelentkeznek, súlyos testi és lelki következményekkel.

A függőségnek testi és lelki formáját különböztetjük meg. A fizikai függőség lényege, hogy hosszabb-rövidebb idővel a szer-fogyasztás abbahagyása után testi elvonási tünetek jelennek meg. A lelki függőség a nagyon erős, kóros vágyat jelenti. A függőség megváltoztatja a személyiséget. Többek között beszűkülés, önzés, elsivárosodás lehet a következmény.

Emberbarát Alapítvány | 2009