A függőségről > Drog ABC > Alkohol

Az alkoholt mindenütt a világon évezredek óta fogyasztják. Valószínűleg már a kőkorszakban is ismerték, és az emberi történelem során ez a legveszélyesebb, légszélesebb körben elterjedt, abúzust okozó anyag.

Használat

Majdnem mindig isszák, habár főzésnél is használatos, vagy csokoládélikőrökkel együtt fogyasztják.

Hatás

A kis mennyiségben fogyasztott alkohol látszólag növeli energiáinkat, élénkebbé és szociálisan aktívabbá tesz bennünket. Nagyobb lesz az önbizalmunk, gátlásaink feloldódnak. Az alkohol azonban nem élénkítő, hanem nyugtató szer, ugyanis a központi idegrendszer működését fogja vissza.

Az etanol a gyomron keresztül a véráramban 10-15 perc alatt felszívódik. Szénsavas vagy nagyon híg italok felgyorsítják a folyamatot, míg az étel lelassítja. Egy egészséges ember mája egy egységnyi alkoholt egy óra alatt dolgoz fel, a felesleg a véráramban marad. Ha sok alkoholt fogyasztottunk, hosszabb ideig tart a szervezetből való kitisztulás.

A hatások egyéntől, kortól, nemtől, alkohol iránti toleranciától függőek. A hatást egyéb drogok bevétele is fokozza.

Keverékek

Az alkoholt különböző gyógyszerekkel vagy drogokkal együtt is szokták fogyasztani.

Veszélyek, káros hatások

A rövidtávú veszélyek közé tartozik az ítélőképesség romlása: a gépkocsivezetés vagy a gépek működtetése veszélyessé válhat.
A „másnaposság” a méregtelenítés után jelentkező hatásokat összegzi. Sejtkiszáradás következik be, miközben a szervezet próbál az alkoholtól szabadulni. Fejfájás, izzadás, reszketés, rosszullét, kimerültség, szédülés és koncentráló készség hiánya a másnaposság általános tünetei.
A mértéktelen alkoholfogyasztással a káros hatások fokozódnak, és szövődmények, veszélyek lépnek fel.
Krónikus szervi károsodások léphetnek fel: kötőhártyák, nyálkahártyák (nyelőcső, gyomor, hólyag), érfalak elváltozása, belső szervek (máj, hasnyálmirigy, szív, vesék) betegsége.
Az agyidegek károsodása: például látóideg-gyulladás (látás¬romlás), általános ideggyulladás (végtagfájdalmak).
A központi idegrendszer károsodása miatt általános kérgi leépülés (érzékzavarok, elbutulás, agresszivitás) észlelhető. Korszakov-szindrómában az emlékezés átfogóképessége csökken.

Kisagyi károsodás esetében szédülés, agytörzsi elváltozások és bevérzések (izommerevség, légzésbénulás, halál), alkoholos epilepszia lép fel.

Káros pszichés hatása: ingerlékenység, kötekedés, kedélyváltozás, kritikátlanság, fecsegés, a megfigyelőképesség csökkenése, agresszív cselekedetek, szociálisan nem megfelelő viselkedés stb.

Emberbarát Alapítvány | 2009