A függőségről > Drog ABC > Kokain

A kokain a kokacserjéből (Erythroxylon coca) származik, mely vadon nő Dél-Amerikában. Fő termesztő országai: Bolívia, Peru, Ecuador, Paraguay, Venezuela és Kolumbia.

Az inkák szentnek tekintették a cserjét, és vallásos rítusokhoz használták.

A növény hatásairól a spanyol felfedezők számoltak be először Európában a XVI. század folyamán.

Az 1800-as évek végén Franciaországba nagy mennyiségű kokacserje-levelet szállítottak, melyet teaként vagy borokban használtak. Javította az emberek kedélyét, megszüntette a fáradtságukat. Eredetileg a Coca Cola is tartalmazott kokaint egészen 1903-ig, de a kokain káros hatásának a felismerése óta koffeinnel helyettesítik. 1914-ben a kokain használatát betiltották, és szigorúan büntették a fogyasztókat.

A XIX. század folyamán Európában orvosi célokra állították elő a kokaint, és helyi érzéstelenítőszerként használták a szemészeten és a fül-, orr-, gégészeten. Freud is tanulmányozta a kokain érzéstelenítő és eufórikus hatását, maga is fogyasztott kokaint, de amikor egy barátja túladagolásban meghalt, felismerte, milyen veszélyt jelent a szer használata, és abbahagyta fogyasztását.

Adolf Hitler kedvenc szerei közé tartozott a kokain, állítólag napi öt kokaininjekciót használt.

A kokain kémiailag benzoesavas metilekgonin, stimulálja, serkenti az idegrendszer működését. A metilekgonin rész a felelős a kábítószer hatásának a kifejtéséhez, a helyi érzéstelenítő hatást a bensoesav váltja ki.

Formái

A tiszta hatóanyag kristályos fehér por, melyhez más anyagokat is kevernek. A feketepiacon kapható kokaint általában más anyagokkal keverve árusítják. Sokszor veszélyes szennyező anyagok is kerülnek bele, s mivel az adagok koncentrációja sem ismert, használata ezért kockázatos.

Használat

Többféleképpen használják: leggyakrabban felszippantják, ez a legbiztosabb használati mód. Így lassabban hat a szer, de tovább tart a hatása. Szokták nyelv alá helyezni is. A kínaiaknál a szer gőzének a belélegzése a legelterjedtebb. Legveszélyesebb a vénába történő befecskendezés.

Hatás

A hatás a felszippantás után kb. egy órával érződik, és fokozatosan 2-3 óra múlva szűnik meg. Ha intravénásan kerül a szervezetbe, azonnal kifejti hatását, amely azonban rövid ideig tart. Ezért a kokainista kénytelen a szert gyakran használni.

A kokaint, mint stimulánst azért kedvelik sokan, mert csökkenti a fáradtságot, eufóriát okoz, növeli az önbizalmat és a szellemi kapacitást. Fokozza a szexuális vágyat, miközben a szeméremérzés elvész.

Keverékek

Legtöbbször speeddel keverik.

Veszélyek és káros hatások

A kokain használatának vannak veszélyei és káros következményei. Kis adagban serkentő hatású, a testi működést felgyorsítja, nagy adagban pedig bénító hatású, ájulást, görcsöket okozhat.

Perforálódik az orrsövény, étvágytalanság, álmatlanság lép fel, az agy és más szervek károsodnak a szennyező anyagok miatt, a tüdő és a máj nagymértékben károsodik A szerfogyasztó magzatja a terhesség idején kokainfüggővé válhat.

Érzékelési zavarok, pszichotikus zavarok, hallucinációszerű élmények fordulnak elő. A kábítószerhatás alatt lévő egyén kínzó rémképeket, fantasztikus szörnyeket, kígyókat lát. Olykor úgy érzi, hogy bőre alatt ezernyi bogár hemzseg - ezek a „kokainbogarak„ -, melyeket késsel akar kivágni.

A fertőzött tű közös használata terjeszti a HIV-fertőzést, az AIDS-et.

A költséges droghasználattal fokozódnak a fogyasztó szociális nehézségei és jogi problémái.

A kokain kimutatható a vizeletből kb. 3 napig.

A kokainhasználat esetében is fennáll a túladagolás veszélye, mely légzésbénulást, kómát, halált okoz.

A kokainfogyasztással súlyos lelki függőség alakulhat ki, a fogyasztó viszonylag hamar erős pszichés függőségbe kerül, viszont nem alakul ki fizikai függőség. Megvonási tünetek lépnek fel a kokainfogyasztás hirtelen történő abbahagyása esetén.

Ilyen tünetek: alvászavar, fokozott étvágy, drogéhség, depresszió, gyengeségérzet (aszténia), ingerlékenység, üldöztetéses téveseszmék (A használó azt gondolja, hogy mindenki őt üldözi, figyeli és követi stb.).

Emberbarát Alapítvány | 2009