A függőségről > Drog > Altatók, nyugtatók

A pszichoaktív hatású gyógyszereket: az altatókat, nyugtatókat, szorongásoldókat és az alkoholt is depresszánsoknak, a központi idegrendszer működését gátló, csökkentő szereknek nevezzük.

Vannak olyan vegyületcsoportokat, melyek közismert gyógyszereket foglalnak magukba, és hosszú ideig alkalmazva függőséget okozhatnak. Ilyenek: barbiturátok (Sevenal, Veronal stb.), benzodiazepinek (Seduxen, Elenium, Eunoctin, Xanax, Rudotel stb.), fenotiazinok (Pipolphen, Hibernal, Melleril, Torecan stb.), triciklusos antidepresszánsok (Nuredal, Melipramin stb.), alifás diolok (Andaxin), glutárimidek (Noxyron).

A gyógyszerekkel való visszaélés általában két módon szokott kialakulni. Az egyik az, amikor az orvos felír olyan gyógyszert, melynek hosszú távú használata függőséghez vezethet. A zaklatott, lelkileg és fizikailag megterhelt ember fontos kellékeivé válhatnak ezek a szerek. A fogyasztó állandóan attól tart, hogy ha gyógyszere elfogyna, és nem jutna hozzá, rosszul lenne. Újabb mennyiség beszerzésén fáradozik, más orvosokat is felkeres, hogy készleteket halmozhasson fel.

A visszaélés másik fajtája, amikor az orvos megkerülésével, recepthamisítással történik a gyógyszerek beszerzése. Egy gyógyszerfüggő fiú mondta, hogy van egy orvosa, aki egy bizonyos összegért mindig felírja a kívánt gyógyszereket.

Formái

Tabletta, kapszula, ampulla.

Alkalmazás

Szájon át általában, sokszor alkohollal együtt, mely fokozza a hatását, valamint injekcióban.

Orvosi ellenőrzés mellett szedhetők bizonyos lelki és idegi panaszok esetében, a rendelt adagtól való eltérés fokozott veszéllyel jár.

Hatás

A fogyasztók azért használják ezeket a gyógyszereket, mert megnyugszanak tőlük. A kellemetlen szorongásaik és idegességük csökken, agresszív és szexuális késztetéseik gyengülnek. Testi-lelki panaszaik enyhülnek, izmaik ellazulnak, megnyugszanak.

Keverékek

A fenti gyógyszerek alkohollal kábítószerhatást idéznek elő, s ezzel a használó a kábítószer-fogyasztás előszobájába lép.

Veszélyek, káros hatások

Ha a fogyasztó nagy mennyiségben szedi be ezeket a gyógyszereket, beszéde színtelenné, elmosódottá válik, reflexei nem működnek megfelelően, megfigyelőképessége romlik, s emiatt fokozottan balesetveszélybe kerül, baleset áldozata lehet, vagy ő maga okozhat balesetet.

Ha a használó hosszú távon fogyasztja ezeket a szereket, valami megváltozik benne: gondolatai csaponganak, nem tudja összpontosítani figyelmét, az ítélőképessége romlik, nehezen kezdeményez valamit is, tétlenné válik, személyisége torzul, nem találja helyét az emberek között, beilleszkedési zavarokkal küzd, és érzelmileg elsivárosodik.

Ha a terhes anya gyógyszerfüggő, akkor ennek a születendő gyermekre nézve súlyos következményei lesznek.

A hazánkban előforduló mérgezéses öngyilkosságok kb. 60 %-a a fenti gyógyszerek valamelyikével történik. Aki ilyen gyógyszerektől függ, annak a személyiségében fokozottan jelen van az öngyilkosság elkövetésére való hajlam is.

A fogyasztónak növekszenek a szociális és jogi problémák miatti gondjai.

Túladagolás esetén a fogyasztó központi és vegetatív idegrendszeri működése csökken, tudatzavara lesz. Nem ébreszthető, s ebben az állapotban tüdőgyulladást kaphat, és szívritmuszavarok következhetnek be.

Az altatókkal, nyugtatókkal, és szorongásoldókkal kapcsolatban tolerancia és kereszt-tolerancia léphet fel. A szer használatával való visszaélés testi és lelki függőség kialakulásárhoz vezethet.

Megvonási tünetek azoknál a gyógyszerfüggőknél lép fel, akik hirtelen abbahagyják a gyógyszerszedést, és így életveszélyes állapotba kerülnek. A barbiturátok súlyosabb megvonási tüneteket okoznak, mint a benzodiazepinek.

Néhány megvonási tünet: hányinger, hányás, hasmenés, magas vérnyomás, alvászavar, remegés, szorongás, pszichotikus tünetek (hallucinációk, paranoid érzékcsalódások), epilepsziás rohamok (pl. barbiturátoknál).

Emberbarát Alapítvány | 2009