A függőségről > Drog ABC > PCP (fenciklidin)

A PCP már hazánkban is megjelent. A szert 1957-ban szintetizálták érzéstelenítés és fájdalom céljaira. Előállítását azonban betiltották, mert a betegek izgatottá váltak tőle, hallucinációjuk keletkezett.

A PeaCe Pill-nek (PCP), békepirulának vagy angyalpornak (angel dust) nevezett anyagot az illegális drogkereskedelemben gyakran LSD-ként vagy tiszta THC-ként árusítják.

Formái

A PCP, fenciklidin-hidroklorid fehér, kristályos por, vízben és alkoholban is oldódik. Az angyalpor összetevőit olcsón be lehet szerezni, ezért konyhai laboratóriumban is könnyen elő tudják állítani.

Használat

Szájon át veszik be, illetve cigarettában (marihuánába belekeverve vagy petrezselymes cigarettába téve) szívják, vagy orron át szippantják.

Hatás

A hatás 1-6 óráig is tarthat. Kis adagban (kb. 5 mg) a szernek serkentő, gátló, érzékcsalódást okozó és fájdalomcsillapító hatása is van, főleg eufórikus hatása miatt kedvelik. A szerhasználó viselkedése olyan benyomást kelt, mintha részeg vagy beteg lenne.

Veszélyek és káros hatások

A PCP mérgezés kiteljesedett szakaszában előfordulhat a testtől és a környezettől való elidegenedés, a testnélküliség érzése, a nagyobb dózisoknál (kb. 10 mg) az illető elveszti kapcsolatát a külvilággal.

A PCP hatása kiszámíthatatlan: gyakoriak PCP-elmebajok, „negatív utazások.” Továbbá a pánikreakciók. A PCP mérgezés múlásával nem ritkán előfordulhat erős halálfélelem.

Túladagolás: A PCP könnyen túl adagolható még a gyakorlott fogyasztó esetében is, ilyenkor gyakoriak a skizofrén jellegű hallucinációk, paranoid válaszreakciók, öngyilkossági kísérlet.

A hallucináció agressziót vált ki, a legsúlyosabb esetben kómáig fokozódhat a görcsös állapot, légzési zavarok léphetnek fel.

A PCP hosszú távú hatásai súlyos depressziót, szorongásos állapotot alakíthatnak ki.

Fizikai függőség, tolerancia, megvonási tünetek nem fordulnak elő, de pszichés hozzászokás kialakulhat.

Emberbarát Alapítvány | 2009