A függőségről > Drog ABC > Cannabis

A „Cannabis Sativa” bokros növény, amely a trópusokon és a mérsékelt éghajlati területeken 4-5 méter magasra is megnő. A nőnemű növények tartalmazzák legnagyobb mennyiségben a pszichoaktív tartalmú tetrahidrokannabinolt (THC). A hímnemű növényeket a kendergyártásban is felhasználják, kötelet és egyéb termékeket készítenek belőlük. A főtermesztő országok között van Pakisztán, Marokkó, Libanon, India, Afganisztán, dél-amerikai államok és az USA, ahol a cannabis nagy hasznot hozó termények közé tartozik.

A Cannabis Sativa hatását már a Kr.e. a II században ismerték Távol-Keleten, szerte Indiában, Afrikában és Közel-Keleten is. Indiában a cannabisnak vallási jelentőséget is tulajdonítanak. A rasztafariánusok hitték, hogy a cannabis (ganja) spirituális hatalmat ad nekik. Homérosz is említést tesz a cannabisról az Odüsszeiában. Európába Napóleon katonái hozták az egyiptomi hadjárat után. Világszerte a kultúrák lényeges részévé vált. Úgy tudjuk, Viktória királynő háziorvosa rajongott a cannabis gyógyító hatásáért, és egészen 1973-ig az angol orvosok az elmeállapot kezelésére is felírhatták. Az 50-es évek óta széles körben elterjedt a cannabis „rekreációs” használata.

Egy új, nagyobb hatóanyaggal rendelkező drog (sinsemilla) áramlik Hollandiából főleg Nagy-Britanniába, amit holland dudvának neveznek. Sokkal hatásosabb a hagyományos cannabisnál, óriási hallucinációs „utazásokat” idézhet elő. Néhány területen a holland dudva kihívásra készteti az Ecstasy-t és az LSD-t, amelyek közismerten szennyezettek.

Általánosságban elmondható, hogy a cannabist sokan nem tartják veszélyes, a társadalom szempontjából problémát jelentő kábítószernek, mégis az a tapasztalat, hogy a heroinfüggők többsége cannabisszal kezdte a drogozást. A cannabis-használat kapunyitás lehet a kemény drogok fogyasztása előtt.

Formái

A marihuána, a fű elsősorban a női ivarú indiai kender apróra töredezett száraz leveleiből és szárított virágából készül, melyhez még kis ágdarabok és magok is keverednek. THC-tartalma 2-8%.

A hasist a növény felső részén lévő virágok és levelek gyantájából állítják elő. A gyantát összegyűjtik, és kis táblákba, darabokba sajtolják. THC-tartalma 20-30 % között van.

A hasisolajat a cannabisból vonják ki, mely zöldes árnyalatú, sűrű, nyúlós feketébe átmenő sötétbarna színű anyag. THC-tartalma 70 %. Ez a legerősebb THC-koncentrációjú, komoly veszélyt jelentő cannabis-származék.

Használat

Ezt a kábítószert szívják, megeszik, vagy teával együtt fogyasztják.

A fogyasztás rituáléjához hozzátartozik a csoportos használat, ahol gyakran egymás között kézről-kézre adják az anyagot.

A füvet tisztán vagy dohánnyal keverve szívják. Füstjének szaga különbözik a jól ismert dohány szagától, az égetett avaréra emlékeztet vagy bizonyos fokig a nedves széna illatára.

A hasist önmagában, keverés nélkül speciális pipából, vagy dohánnyal elegyítve cigarettaként szívják. Ételbe vagy italba keverve is használják.

A hasisolajat a cigarettára csöppentve szívják el.

Hatás

A THC hatása függ a fogyasztás módjától, a mennyiségtől, a helyzettől, a fogyasztás gyakoriságától, a fogyasztó pszichés jellemzőitől.

Ha csoportosan használják, akkor a szerhatás általában eufóriával és a humorérzék fokozódásával, indokolatlan nevetéssel, vihogással, ellazulással jelentkezik. Társaságban nagy barátkozási hajlam mutatkozik.

Ha a fogyasztás egyedül történik, a fellazulás érzését gyakran egykedvűség és álmosság kíséri.

A drog hatása általában feldobottságot, hamis érzelmi mélységet, boldogságot, megelégedettséget eredményez, továbbá a zenével és színekkel kapcsolatos érzékenységet fokozza.

Keverékek

A marihuánát és hasist gyakran használják alkohollal vagy más drogokkal együtt.

Veszélyek és káros hatások

Egy adag hatása, melyben 30 mg THC van, a cigaretta elszívása után néhány perc múlva jelentkezik, és 3-8 óráig tarthat. Ha az anyag étellel vagy itallal kerül a gyomorba, a hatás néhány óra múlva jelentkezik.

Kis adag elszívása eufóriát, nyugalmat okoz. A fogyasztó nevetgél, beszédessé válik, szívesen fogyaszt édességeket.

Nagyobb mennyiség hallucinációkat, szorongásokat válthat ki. A felemelő érzések elmúlásával depresszió, pánik és pszichózis gyakoriak.

A fogyasztó tér és időérzéke megváltozik. A szer zavart okozhat az emlékezetében, képtelenné válik összetettebb, felelősségteljesebb feladatok végzésére, reflexműködése lelassul, melyből baleset származhat. Ilyen állapotban járművezetésre alkalmatlan.

A szerfüggő problémamegoldó képessége is romlik. Elfogy az energiája, nincs kedve az élethez, beszűkül érdeklődése a kábítószer beszerzésére, fogyasztására és élvezésére.

A férfiaknál csökken a spermiumok termelése.

A nőknek a THC kétszeresen okoz kárt, egyrészt saját szervezetük károsodik, másrészt terhesség esetén valószínűen a magzat is károsodást szenved.

Fennáll a tüdőrák kialakulásának a veszélye - a kenderfüst kátrány-tartalma kb. 50 %-kal magasabb a dohányfüsténél. A szervezetben visszamaradó THC-mennyiség növekszik az ismételt használattal.

A fiatalkorúak pszichikai állapota károsodik a tartós használat miatt, tanulmányaikban is hátrányt szenvednek.

A fogyasztóknál flashback, utóvillanás jelenség is (LSD korábbi használóinál) keletkezik.

A cannabis használatát kb. 30 nap múlva is ki lehet mutatni a vizeletből.

A cannabis-származékok rendszeres használata miatt hamar kialakul a lelki függőség.

Megvonási tünetek: Szorongás, alvászavar jelentkezhet néhány hétig.

Emberbarát Alapítvány | 2009